Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni Radzieckiej
Wyjątkowa, osobista opowieść o jedzeniu i o dwudziestowiecznej Rosji.
W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły.
Niebywale rozrywkowa uczta duchowa. – „Independent”
Prześmiewcze, skłaniające do refleksji, łamiące schematy gatunkowe. – „Wall Street Journal”
Wzruszające i pełne czarnego humoru. – „Sunday Times”
| Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego |
|---|---|
| Kategoria | Reportaże |
| Kolejność | 1.01139902710431 |
| Seria wydawnicza | 739 |
| Block send with Locker | Nie |