Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni Radzieckiej

40,90 zł
Brak w magazynie
SKU
213220

Wyjątkowa, osobista opowieść o jedzeniu i o dwudziestowiecznej Rosji.

W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły.

Niebywale rozrywkowa uczta duchowa. – „Independent”

Prześmiewcze, skłaniające do refleksji, łamiące schematy gatunkowe. – „Wall Street Journal”

Wzruszające i pełne czarnego humoru. – „Sunday Times”

Więcej informacji
Wydawca Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Kategoria Reportaże
Kolejność 1.01139902710431
Seria wydawnicza 739
Block send with Locker Nie
x
© 2022 BEZKRES