Smakowite drzewa. Wydanie rozszerzone
Od lat suszę kwiaty lipy na ziołowy napar, zbieram kwiaty bzu na syrop i nalewkę, chętnie kulinarnie wykorzystuję młode pędy sosny. Mimo to po lekturze "Smakowitych drzew" czuję, że jak dotąd ominęło mnie najlepsze! Mam ochotę z miejsca spakować koszyk oraz nożyce i ruszyć do lasu w poszukiwaniu smakołyków! Czekam na klonowe noski i pąki lipy, by zakisić je i podawać do ulubionych dań, wypatruję listków klonu na domową fermentowaną herbatkę i już nie mogę się doczekać wiosny. Młode listki lipy i brzozy będę dodawać do sałatek codziennie!
Dominika Wójciak, autorka książek kulinarnych ("Jednogarnkowa jarzynova", "Sezonowe warzywo", "Ziarno")
Autorka "Skarbów ogrodu", "Jadalnych kwiatów" i "Pysznych chwastów" po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów dzikiej natury! Tym razem proponuje niepowtarzalne przepisy na dania z drzew.
Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj sosnowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swoich gości oryginalnymi daniami prosto z lasu.
Najlepsza książka kulinarna 2018 roku według Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej (AIG PRIX)!
Małgorzata Kalemba-Drożdż – autorka książek "Skarby ogrodu", "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty" i "Różane przepisy". Prowadzi bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia. Pochodzi z Krakowa, doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
Wydawca | Pascal Wydawnictwo |
---|---|
Kategoria | Książki kucharskie |
Kolejność | 1.01115552282425 |
Block send with Locker | Nie |