Rumunia. Albastru, ciorba i wino
Jakie jest wasze pierwsze skojarzenie z Rumunią? Założylibyśmy się o butelkę czerwonego wina, że Drakula.
Czy wiecie jednak, jakie bogactwo smaków, zapachów, dźwięków i obrazów skrywa ten malowniczy kraj pogranicza kultur?
W Rumunii jest bezkresne błękitne niebo, ale w kolorze albastru może być również nitka w tradycyjnym hafcie czy… nagrobek na Wesołym Cmentarzu. W swojskiej i smacznej kuchni królują różne rodzaje pożywnej zupy, a sama Rumunia jest jak ciorba, w której ciągle odkrywasz coś nowego - a to kleks śmietany, a to ostra papryczka. Tu nie ma jednego, podstawowego, uniwersalnego przepisu, ale każdy kolejny kęs zaskakuje niespodzianką.
- Czy w Rumunii nadal kradnie się panny młode?
- Który światowej sławy projektant mody przywłaszczył sobie narodowy skarb, czyli rumuńską bluzkę?
- Gdzie przebiega najbardziej niesamowita droga, jaką widział Jeremy Clarkson?
Autorka snuje opowieść o rumuńskich tradycjach i współczesności, mierzy się ze stereotypami i zabawia anegdotami, których zawodowo ma pełne kieszenie. Mamy nadzieję, że jesteście gotowi, by spakować plecak i wyruszyć w podróż, która pozwoli rozsmakować się w tym kraju!
| Wydawca | Wydawnictwo Poznańskie |
|---|---|
| Kategoria | Reportaże |
| Kolejność | 1.00204672366312 |
| Autor | Agnieszka Krawczyk |
| ISBN | 9788366981263 |
| Liczba stron | 400 |
| Rok wydania | 2021 |
| Block send with Locker | Nie |