Pory roku na talerzu
Najlepszą alternatywą dla współczesnej wysoko przetworzonej - a co za tym idzie - niezdrowej sklepowej żywności są proste sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej której dania komponowane są w oparciu o dawne przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury wykorzystujące surowce pozyskiwane głównie z własnej hodowli z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów. Niewątpliwą zaletą książki Krystyny Gierszewskiej Pory roku na talerzu jest ukazanie zależności pomiędzy religią przyrodą i tradycją przede wszystkim zależności kulinarnych. Cała ta uczta dla podniebienia - bo tak najkrócej scharakteryzować można kolejną publikację Autorki Tradycyjne smaki Kociewia 2007 Dawne smaki Kociewia 2010 - wyprawiona została na biesiadnym stole zastawianym dla uczczenia świąt kościelnych i ludowych ale także rodzinnych uroczystości czy towarzyskich spotkań. Interesującym uzupełnieniem tego niecodziennego kulinarnego elementarza są osobiste wspomnienia oraz wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw.
Wydawca | Wydawnictwo Diecezji Pelplińskiej |
---|---|
Kategoria | Książki kucharskie |
Kolejność | 1.00239902710388 |
Autor | Gierszewska Krystyna |
ISBN | 9788378232537 |
Liczba stron | 242 |
Rok wydania | 2013 |
Block send with Locker | Nie |