Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu

70,90 zł
W magazynie
SKU
246357

W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów.

  • Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki?
  • Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii?
  • Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? 

Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. 

Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne. 

Album poprowadzi was przez kuchnie następujących krajów: 

Europa: Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Węgry, Włochy; Ameryka Północna i Południowa: Argentyna, Brazylia, Meksyk, Peru, Stany Zjednoczone; Azja i Oceania: Chiny, Indie, Indonezja, Iran, Izrael, Japonia, Turcja, Wietnam; Afryka:Egipt, Etiopia, Maroko, Nigeria.

Więcej informacji
Wydawca Wydawnictwo Dwie Siostry
Kategoria Ksiązki dla dzieci
Kolejność 1.00215552282382
Autor Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska
ISBN 9788381501064
Liczba stron 112
Rodzaj wydania 8
Rok wydania 2020
Wiek użytkownika 7+
Wydanie 1
Block send with Locker Nie
x
© 2022 BEZKRES