Bałkańskie zapiski kuchenne. Książka 2. Kuchnia Grecji Północnej w recepturach i opowieściach

34,60 zł
Brak w magazynie
SKU
232294

Druga książka serii Bałkańskie Zapiski Kuchenne - Kuchnia Grecji Północnej w recepturach i opowieściach dotyczy, zgodnie z tytułem, kuchni Macedonii Egejskiej, Zachodniej Tracji i Południowego Epiru. Kuchnia regionu, będąc częścią ogólno pojętej kultury, łączy w sobie zwyczaje kulinarne nie tylko rdzennych Greków, ale również przesiedleńców z Azji Mniejszej, Turków, Wołochów, wędrownych Karakaczanów, Żydów i Południowych Słowian. Większość przepisów w książce zawiera mięso lub ryby, nie brak jednak receptur na tradycyjne sałatki, przystawki warzywne i specjały serowe, a także na wyborne słodkości. Przepisom towarzyszą praktyczne wskazówki dotyczące technik kulinarnych oraz produktów pod względem ich dostępności w Polsce. Książka obfituje w komentarze historyczne, wzmianki etnograficzne oraz opowieści o losach zwykłych Greków.

Więcej informacji
Wydawca Wydawnictwo "Atropos"
Kategoria Książki kucharskie
Kolejność 1.01147366072261
Block send with Locker Nie
x
© 2022 BEZKRES